Как да подобрим съня си?

Прекарваме една трета от денонощието си в леглото, а останалите две трети берем плодовете на това колко добре сме се наспали.

В забързаното ежедневие рядко си даваме сметка колко е важен всъщност съня и условията ни на сън всяка вечер, като удобния матрак или въздуха в стаята. Истината е, че ако често денем сме уморени, ако се будим с болки в гърба или врата и с липса на настроение, то най-вероятно трябва да ревизираме условията, в които спим.

Температура

Доказано е, че най-добре се спи при температура, по-ниска от температурата в останалите помещения в дома. През по-студените сезони това е температура около 18-20°C, а през по-топлите – няколко градуса под тази навън. Климатикът е важен за лятото, но не бива да се прекалява с него и особено не бива да се поставя твърде близо до леглото.

Въздух

Качеството на въздуха в стаята, в която спим, е от особено важно значение. През зимните сезони, когато често пускаме отоплителни уреди, въздухът се изсушава и става изключително нездравословен за нас. Лятото също климатиците развалят неговото качество. Затова е важно спалнята да се проветрява винаги преди сън. Ако въздухът въпреки това остава сух и неприятен, може да помислиш за подходящ овлажнител – вече се предлагат толкова много варианти и дизайни на овлажнители за въздух, че със сигурност ще намериш такъв, който да бъде и симпатичен нов аксесоар за стаята ти.

Шум

Ако живееш в градска среда, близо до голям булевард или пък съседите ти са шумни, това може да влоши съня ти. Въпреки, че човек се адаптира към обстоятелствата и с времето привиква към шума, той все пак е налице и може да прониква дори в сънищата ти и да причинява кошмари и неспокойни нощи. Ако не можеш да спреш шума, може да опиташ да го изолираш с успокояващ заместител – лека дзен музика, бял шум или звук с имитация на дъжд.

Легло, матрак и възглавница

Най-голямо значение има самата площ, върху която спиш. Ако леглото ти е старо и изтърбушено или пък спиш на неудобна кушетка, не се учудвай, че се будиш изтощен на сутринта. Удобният и комфортен матрак е от първостепенно значение за съня ти. Избирай го внимателно, според предпочитанията ти за твърдост и мекота, защото ще прекарваш дълго време на него. Във всеки случай, матракът трябва да е добре проветрив, за да бъде температурата на тялото оптимална. Възглавницата също трябва да бъде проветрива и съобразена с позицията в която спиш най-често – по гръб, по корем или на страни. Ако не си сигурен как обърни внимание как най-често се будиш или просто попитай партньора си.