Инвестиране в ново строителство

Грешки при инвестирането в ново строителство, които да избягваме

Всяка инвестиция в имот е сложен процес, който изисква внимателно обмисляне и проучване, защото крие в себе си доста голям риск. Рискът може да включва както заплащането на нереално висока цена за имота, така и закупуването на жилище, което има технически дефекти, които не сме забелязали при огледа, както и проблеми, свързани със статута или документацията на жилището ново строителство. Ето защо тук ще разгледаме някои грешки при инвестирането в такова жилище, за които трябва да внимаваме и да избегнем при осъществяването на сделката.

Грешки, от които да се предпазим при купуване на имот ново строителство

Недостатъчно проучване на пазара

Няма как да предложите добра цена за даден апартамент, ако не сте запознати с цените на сходните апартаменти, предлагани на пазара. Когато правите проучването, не забравяйте да следите само скорошните цени, тъй като пазарът на ново строителство е твърде динамичен откъм цени. Обърнете внимание на цените за последните 30 дни и не по-стари от 3 месеца.

Покупка без проверка

Преди да закупите жилище ново строителство е задължително да направите детайлна инспекция за възможни скрити технически проблеми или друг вид дефекти. Това биха могли да са проблеми с инсталацията, водопровода, основите и др., за които със сигурност ще искате да знаете предварително. Възможно е имотът да има минимални проблеми и да си струва вложението, затова проверката ще ви помогне да се убедите сами в това.

Адвокатът няма значение

Всъщност това не е вярно. Преди да преминете към осъществяване на покупката, потърсете добър адвокат, на когото можете да имате доверие и който има опит в сключването на подобни сделки. Можете да поговорите с няколко специализирани фирми или адвокати, преди да изберете най-подходящия. Попитайте ги как бива осъществяван целият процес на покупко-продажба, какви ще бъдат техните такси и колко голяма е комисионната за брокера. Отговорите на тези въпроси ще са ви необходими и за по-късен етап, когато решите евентуално да продадете жилището на бъдещите купувачи.

Купувате, без да сте планирали продажбата

Ако купувате имот ново строителство с цел инвестиция, изготвянето на предварителна стратегия за продажбата му е задължително. Тази стратегия трябва да включва приходи и разходи по имота и въпреки че не може да ви гарантира избягването на абсолютно всякакви рискове от загуби, прави инвестицията ви доста по-сигурна.